lv ru en
About the festival History Program News Contacts Sponsors Photo galleries
Subscription to our newsletter:
Twitter Facebook
Insbergs
20. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programma – drosmīga un kontrastaina
20. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls arī savā jubilejas gadā izrādēs Rīgā un reģionu pilsētās pulcēs pasaules baleta zvaigznes no ASV, Ķīnas, Francijas, Vācijas, Somijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, kā arī Latvijas. Programma kā allaž ir paredzēta dažādiem gaumēm – no klasikas līdz avangardam, tā otrdien, prezentējot šā gada festivāla un Galā koncerta programmu, atklāja festivāla organizatori.
25.02.2015
20. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls arī savā jubilejas gadā izrādēs Rīgā un reģionu pilsētās pulcēs pasaules baleta zvaigznes no ASV, Ķīnas, Francijas, Vācijas, Somijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, kā arī Latvijas. Programma kā allaž ir paredzēta dažādiem gaumēm – no klasikas līdz avangardam. 

„Festivāla veidošana ir bijusi mana saikne ar deju. Es izdejoju katru festivāla programmu. Tas ir mans turpinājums, kas katram māksliniekam ir ļoti svarīgs. Jau 20 gadus uz Latvijas skatuvēm mēs esam pulcējuši simtiem vislabākos, visskaistākos un vistehniskākos baleta un dejas mākslas meistarus. Festivāla uzdevums ir parādīt īstu, skaistu mākslu, kas dara bagātus arī mūsu skatītājus. Turklāt, ja sākumā kāds no festivāla priekšnesumiem skatītājos radīja neizpratni, tad pa šo laiku ne vien mēs paši esam izauguši, bet auguši ir arī mūsu skatītāji. Jāuzsver, ka mēs joprojām pieturamies pie profesionālās dejas mākslas demonstrēšanas Rīgā un citās pilsētās,” savās pārdomās dalījās festivāla direktore, eksprimabalerīna Lita Beiris.

Sekojot festivāla vadmotīvam „Balets nepazīst robežas”, Latvijas Nacionālajā operā un Latgales vēstniecībā Gors būs iespēja redzēt amerikāņu baleta zvaigznes Complexions Contemporary ballet. Leģendārā trupa demonstrē spilgtu baletu, un tā satriecošā horeogrāfija un oriģinālā mūzika apvienojumā ar klasiskā baleta pamatelementiem lauž visus dejā pieņemtos kanonus. Veidojot horeogrāfijas pēc principa "visu vai neko", trupa  apvieno dažādu stilu, metožu un kultūru sajaukumu.

Ar neparastu izrādi La Doce Vita/Gatsby Dailes teātrī un Ventspils teātra namā Jūras vārti viesosies slavenā Igaunijas dejas kompānija Sa Teater Vanemuine. La Dolce Vita horeogrāfs itālis Džordžo Madia (Giorgio Madia) iedvesmu izrādes iestudēšanai ir guvis no Frederiko Fellini filmām, ar kurām ir uzaudzis. Tāpēc,  pēc horeogrāfa domām, tas ir tikai likumsakarīgi radīt baleta iestudējumu Fellini jutekliski  ironiskā garā. Savukārt Getsbijs Silasa Stubsa (Silass Stubbs) horeogrāfijā ieved 20.gs. divdesmito gadu “Amerikāņu sapņa” spožajā pasaulē. Izrādi caurvij smalka ironija un humors, optimisms un skumjas.

Vanemuines teātra baleta izpildījumā Valmieras Kultūras centrā  būs skatāma izrāde A La Guinguette des artistes.

Savukārt Galā koncertā skatītājus priecēs baleta zvaigznes no Vācijas, Somijas, Ukrainas, Francijas, Ķīnas,  Lietuvas, kā arī Latvijas. Īpašu pārsteigumu sola Francijas apvienība La cie accrorap. Tā savās performancēs, apvienojot dažādus dejas stilus, runā par publikai saprotamām un  aktuālām tēmām.

Kinoteātrī K.Suns būs skatāma filmu programma Eiropas balets kino, savukārt tirdzniecības centrā Galerijā Centrs tiks atklāta festivāla plakātu izstāde –  retrospekcija.  Festivāla ietvaros notiks pianistes Viktorijas Ļubickas koncerts. Viņas programmā būs mūzika,  no kuras iedvesmu guvuši horeogrāfi.

20. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls "No klasikas līdz avangardam" notiks no 30.marta līdz 30.aprīlim Rīgā, Rēzeknē, Preiļos, Valmierā un Ventspilī. 
 
Festivāla organizatori saka lielu paldies visiem atbalstītājiem un draugiem: Rīgas Domei, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Latvijas Dzelzceļam, LatRosTrans, Origo, Rīgas Brīvostai, ENEFIT, Tria Robit, Francijas Institūtam,  Gētes institūtam, Igaunijas vēstniecībai, Spānijas vēstniecībai,  ASV vēstniecībai,  Teātra namam “Jūras vārti” , Ventspils pilsētai, Preiļu pilsētai, Valmieras pilsētai, Latgales vēstniecībai GORS, Radi un Draugi, Avalon Hotel, FG Royal Hotel, Clarion Collection Hotel, Mūsa Motors Rīga, Paulig, Aldaris, kā arī visiem informatīvajiem atbalstītājiem:  1188.lv, RīgaTV 24, LILITA, Apollo.lv, 360 grādi, Latvijas Avīze, Travelnews.lv, Figaro, Riga This Week, Clear Channel, radio SWH,  Pieci.lv un citiem.
 
... Go back