lv ru en
About the festival History Program News Contacts Sponsors Photo galleries
Subscription to our newsletter:
Twitter Facebook
Insbergs
Sākas biļešu tirdzniecība uz 19. Starptautisko Baltijas baleta festivālu
Sākusies biļešu iepriekšpārdošana uz vienu no grandiozākajiem un skatītāju gaidītākajiem kultūras dzīves notikumiem – 19. Starptautisko Baltijas baleta festivālu, kas no 2014. gada no aprīļa līdx 18.maijam notiks Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Biļetes būs nopērkamas „Biļešu paradīzes” un „Biļešu servisa” kasēs visā Latvijā, kā arī internetā.
27.01.2014
„Arī festivāla deviņpadsmitajā gadā turpināsim īstenot tā pamatprincipu: visplašākam sabiedrības lokam Rīgā un reģionos darīt pieejamu pasaules mēroga profesionālo dejas mākslu. Skatītājs Latvijā ir apveltīts ar izcilu gaumi un mūsu valstī mīt daudzi mākslas gardēži, kas novērtē augstas klases profesionālismu. 2014. gadā Rīga kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un arī baleta festivāls ir veltījums šim izcilajam notikumam. Un  mums šķiet svarīgi skatītājiem piedāvāt īstus klasiskās un laikmetīgās dejas šedevrus, kas šobrīd bauda ovācijas arī ārpus mūsu valsts robežām, vienlaikus neaizmirstot par Latvijā radītiem oriģināldarbiem,” atklāj festivāla direktore Lita Beiris.
Festivāla atklāšana 7. aprīlī tradicionāli notiks Rīgas Starptautiskajā Dzelzceļa stacijā. Kompozīcija „Dvēseles stīgas” ar maestro Raimonda Paula instrumentālo mūziku ikvienu aicinās iepazīt baleta un laikmetīgās dejas mākslas burvību.
Festivāla vadmotīvs joprojām ir „No klasikas līdz avangardam”. Nebeidzamās iespējas dejas tehnikā, horeogrāfijā un emocijās īpaši spilgti demonstrēs, Polijas Dejas teātris no Poznaņas ar izrādi “Četrdesmit”/„Czterdzieści”(Poznaņa) “Četrdesmit” atspoguļo sievietes dzīves stāstu četrdesmit gadu garumā, atklājot šaubas, cerības, ilgas, cīņu, izvēli un negaidītus likteņa pavērsienus. “Četrdesmit” vienlaicīgi atspoguļo Polijas Dejas teātra četrdesmito gada dienu, atklājot notikumus, kas piedzīvoti šo gadu laikā.
Laikmetīgās dejas kompānija „Opinion Public” (Brisele) mākslinieki savas profesionālās prasmes pilnveidojuši pasaulslavenajā Bežāra baletā Lozannā. Uz klasiskās dejas bāzes veidotā laikmetīgā horeogrāfijā iestudēta arī izrāde  „Bob`art”, kura izvēlēta 19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmai.
Flamenko deju kompānijas „Jesus Carmona & Cia” (Barselona) mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs un solists  Hesus Karmona šobrīd ir pirmā lieluma flamenko zvaigzne Spānijā un pasaulē. Latvijas skatītājiem „Jesus Carmona & Cia” piedāvās izrādi „Baltais un melnais”, kuru pats Karmona raksturo šādi: “Dzīve ir divu pīlāru līdzāspastāvēšana: pilnība un tukšums, baltais un melnais... Flamenko ir emocijas, ilūzijas, sapņi, ilgas un vēlme cīnīties.”
Baleta festivālā redzēsim Dānijas deju teātra pasaules pirmizrādi “Melnais dimants”. „Dimantam piemīt dažādas nokrāsas – no gaiši mirdzošas līdz piesātināti melnai - tieši kā attiecības starp diviem mīlētājiem.” Tima Ruštona horeogrāfijas izstaro jutekliskumu apvienojumā ar spēcīgu enerģiju. “Melnais Dimants” ir burbuļojošs, mirdzošs, gaišs un seksīgs.
Savdabīgu akcentu festivālā ienesīs latviešu pianistes Diānas Zandbergas solokoncerts „Deja ar klavierēm”.
Festivāla izrādes notiks Rīgā, Preiļos, Valmierā, Ventspilī un Rēzeknē.
Ar nepacietību skatītāji vienmēr gaida festivāla Galā koncertu, kas klasiskās un laikmetīgās dejas noskaņās Latvijas Nacionālajā operā pulcēs starptautisko baleta konkursu laureātus un pasaules deju kompāniju vadošos solistus.
Dejas izrādes un koncertus festivāla laikā papildinās Rīgas un Sanktpēterburgas mākslinieku izstāde “Dārgumi. Veltījums Dž. Balančinam” Mencendorfa namā, kā arī kinoprogramma „Francijas balets bez robežām uz lielā ekrāna” kinoteātrī „Splendid Palace”.
Detalizēta informācija par 19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmu un biļetēm pieejama festivāla mājas lapā: www.ballet-festival.lv.


 
... Go back